Kamýcká skála

Čtyři kilometry vzdušnou čarou od zámku Červené Poříčí můžete vystoupat na buližníkový skalní suk s krásným výhledem na přilehlou vesničku Kamýk.

V rámci krátkého výstupu na Kamýckou skálu se kromě výhledu do přilehlého okolí můžete pokochat samotnou buližníkovou skálou.

Buližník je šedá až černá usazená hornina, která obsahuje velké množství křemene. V přírodě tvoří buližník protáhlá tělesa, která jsou možná sledovat až na několik kilomentrů daleko. V naší republice se takovýto buližníkový pás táhne od Klatovska až po Prahu. Buližník nebyl využíván pouze na stavbu švihovského hradu, ale zahlédnout ho můžete i na nádvoří zámku Červené Poříčí. Díky své pevnosti a odolnosti se jedná o kámen, který se ideálně hodí na stavby jakéhokoliv druhu. Nicméně díky těmto výhodám muselo být lámání tohoto kamene ve skalách velkým utrpením.

Ještě než začnete stoupat na vrchol této monumentální skály, zvažte své fyzické schopnosti a míru rizika.

Tento výlet můžete doplnit krátkou procházkou malebné vesničky Kamýk, ve které naleznete skupinu tří památných stromů lip, nacházející se na místě původního panského dvora.